FAQ

Faq - učestala pitanja - typeyourbook.com

Mogu li kao gost tipkati i komentirati knjige?

Ne. Kao gost, isključivo se možete upoznati s TYB, pročitati FAQ, pregledavati i ocjenjivati knjige i pjesme, vidjeti Impressum te se upoznati s novostima.

Za sudjelovanje u stvaranju javne ili privatne knjige, komentiranju korisnika, druženju s drugim korisnicima itd., nužno se morate registrirati kao korisnik.

Koje podatke upisujem prilikom registracije a koje u postavke korisničkog računa?

Prilikom registracije na TYB, dovoljno je da unesete korisničko ime, zaporku, svoju e-mail adresu i spol.
U postavke korisničkog računa unosite dodatne podatke o sebi, postavljate ili mijenjate svoju avatar sliku, mijenjate zaporku itd.

Podaci uneseni u postavke korisničkog računa biti će dostupni i vidljivi samo Vama i urednicima TYB.

Ukoliko želite da Vaše podatke vide i korisnici koje ćete na vlastiti zahtjev dodavati u  „Frendove“, o istome ćete biti prethodno upitani.

Za više saznanja o zaštiti Vaših osobnih podataka te potrebi njihovog unošenja, molimo da se o istom informirate u Uvjetima korištenja, pasus Zaštita privatnosti. 

Kako stvaram knjigu?

Knjigu stvarate klikom na link „Kreiraj knjigu“ (nalazi se na desnoj gornjoj strani TYB).
Na početku stvaranja nove knjige postoji par opcija koje sami ispunjavate, ovisno o vrsti  knjige koju želite stvoriti (javna ili privatna knjiga, proza ili poezija itd.).

Koliko knjiga mogu stvarati?

Kao registriranom korisniku dopušteno Vam je stvaranje najviše 5 knjiga (neovisno radi li se o javnoj ili privatnoj knjizi).

Tijekom vremena, ukoliko zbroj Vaših ocjena bude dovoljno visok, urednici TYB Vam mogu dopustiti stvaranje i više knjiga od dozvoljenih 5.

Što je to „javna“ a što „privatna“ knjiga?

Odabirom opcije „Javna knjiga“ dopuštate mogućnost svim registiranim korisnicima da sudjeluju u tipkanju Vaše knjige dok odabirom opcije „Privatna knjiga“ to dopuštate samo odabranim korisnicima (koje pozovete iz popisa „Frendovi“).

Bez obzira na odabir opcije „javna“ ili „privatna“, svi registrirani korisnici TYB, mogu ocjenjivati i komentirati Vašu knjigu. U slučaju odabira opcije privatno/privatno (kod kategorije Kratki sastavci) samo Vi i Vaši frendovi možete čitati i komentirati natipkano.

Izbor vrste djela? Izbor teme, naslova, likova, mjesta i vremena događanja itd.?

Nakon izbora na javnu ili privatnu knjigu, ponuđene su vam 4 opcije gdje birate koju vrstu djela želite tipkati (proza, poezija, knjige za djecu i mladež, kratki sastavci).

Nakon izbora spomenutih opcija, u toolkitu koji se nalazi u svakoj opciji biti će Vam pobliže objašnjeno u koju formu i tematiku možete svrstati djelo koje namjeravate započeti (npr. beletristika, SF roman, putopis, pjesma, bajka, dopis, članak, životopis itd. itd.). 

Nakon što izaberete formu i tematiku o kojoj želite tipkati, prijedloge željenog naslova, imena glavnih i sporednih likova, radnju, vrijeme i mjesto radnje sve zajedno upisujete u opis Vašeg budućeg knjige/djela.

Kako se pišu odlomci?

Prilkom ulaska u već započetu knjigu sa Vaše desne strane nalazi se ikona "Dodaj novi odlomak". Klikom na tu ikonu otvara se tekstualno polje za proizvoljni upis gdje upisujete željeni odlomak. Dnevno možete unijeti jedan odlomak po jednoj knjizi.

Koji se odlomci uvrštavaju u knjigu?

U knjigu se uvrštava najbolje ocjenjeni odlomak unutar 24 sata. Od uvrštavanja zadnjeg odlomka započinje novi ciklus odbrojavanja koji traje 24 sata i kojeg možete pratiti na servisnoj traci u pregledu knjiga (ikona sat). Ukoliko se ne napiše niti jedan odlomak unutar 24 sata, sat odnosno odbrojavanje se jednostavno pomakne za sljedećih 24 sata.

Kako se ocjenjuju odlomci?

Svaki odlomak u knjizi možete ocijeniti samo jednom unutar jednog ciklusa (24 sata).